ΟΤ 29-30

Το ΟΤ 29-30 όπως φαίνεται από την οδό Πειραιώς. Στο βάθπς διακρίνεται η λεωφόρος Κηφισού.
Το ΟΤ 29-30 όπως φαίνεται από την οδό Πειραιώς. Στο βάθoς διακρίνεται η λεωφόρος Κηφισού.

Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται επί της οδού Πειραιώς στα βόρεια του ΑΗΣ και ακριβώς δίπλα από το πρόσφατα αποκατεστημένο συγκρότημα του παλιού εργοστασιού “Σάνιτας” που σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο, γνωστό και ως “Σχολείον”.
Η έκταση του οικοπέδου μετά τα εγκεκριμένο ρυθμιστικό σχέδιο του 1980 ανέρχεται σε 13,450 m², και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 φιλοξενούσε το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ.
Η τοποθεσία του οικοπέδου είναι εξαιρετικά κομβική αφού βρίσκεται ακριβώς στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισού και Πειραιώς αλλά κυρίως επειδή εφάπτεται του Κηφισού ποταμού. Ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι η εταιρεία Helios Plaza, θυγατρική της Plaza Centers, που ειδικεύεται στην κατασκευή εμπορικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.
Στα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας προβλεπόταν η ανέγερση νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου αναψυχής (περίπου 25,000 m²) με υπόγειο χώρο στάθμευσης και δημιουργία (ως απόδοση “δώρου” στον ΗΣΑΠ) ενός νέου σταθμού στο πίσω μέρος του οικοπέδου.
Ωστόσο, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου, έχει αναβληθεί καθώς αρχικά βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο, (στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τα ερείπια των Μακρών Τειχών, που συνέδεαν την Αθήνα με το επίνειο της, τον Πειραιά). Στην δεκαετία που μεσολάβησε από την διακοπή των εργασιών για το νέο εμπορικό κέντροτης Helios Plaza, που σύμφωνα με τα σχέδια θα ήταν το μεγαλύτερο της Ελλάδας σε επιφάνεια (ακόμα και σήμερα), άλλαξαν πολλά στον εμπορικό χάρτη της Μητροπολιτικής Αθήνας, που πιθανόν επιτρέπουν να εξετάσουμε και εναλλακτικές νέες προτάσεις χρήσεων για το οικόπεδο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s