Η περιοχή μελέτης

Η περιοχή μελέτης
Η περιοχή μελέτης

Η υπό εξέταση περιοχή βρίσκεται στο Νέο Φάληρο, εντός Σχεδίου Πόλεως Ν. Φαλήρου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) του Νέου Φαλήρου το όμορο οικόπεδο προς την οδό Πειραιώς (Οικοδομικά Τετράγωνα Ο.Τ. 29-30), καθώς και οι εκατέρωθεν όχθες του Κηφισού ποταμού. Τα δυο Ο.Τ. εφάπτονται στην δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού και χωρίζονται από τη σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Ομόνοια του ΗΣΑΠ.
Επιλέξαμε να μελετήσουμε τις παραπάνω αστικές ενότητες μαζί, στα πλαίσια ενός αστικού σχεδιασμού (projet urbain), θεωρώντας ότι η κλίμακα του συγκροτήματος, καθορίζει εν πολλοίς την κλίμακα της επέμβασης και της επιρροής στο ευρύτερο περιβάλλον του. Η τελική μας πρόταση πιθανόν να εξειδικεύεται και εμβαθύνει κατά κύριο λόγο στα κτίρια του ΑΗΣ, στα πλαίσια όμως μίας συνολικής αντιμετώπισης.

Ο λόγος που επιλέξαμε τον ΑΗΣ Φαλήρου, αντί κάποιου άλλου βιομηχανικού συγκροτήματος από τα πολλά που βρίσκονται κατά μήκος του Κηφισού, έχει να κάνει με τους ίδιους τους λόγους που κάποτε ευνόησαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας στις παρακηφίσιες περιοχές.

  • Η ροή της ανοιχτής (αν και καλυμμένης πλέον) κοίτης του ποταμού Κηφισού ακριβώς δίπλα στο οικόπεδο (το νερό αποτελούσε τότε ακόμα απαραίτητο στοιχείο για την ψύξη και τη λειτουργία των μηχανημάτων των εργοστασίων).
  • H άμεση γειτνίαση με τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου • (και εν δυνάμει με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο).
  • Η απομακρυσμένη από την οικιστική ανάπτυξη του κέντρου τοποθεσία του (Η οικιστική ανάπτυξη γύρω από τον Κηφισό παραμένει ελάχιστη και το φυσικό τοπίο σχεδόν αναλλοίωτο εκτός από την περιοχή του Φαλήρου, όπου αρχίζει ήδη η ανάπτυξη της βιομηχανίας. Μετά το 1922 και κατά το μεσοπόλεμο ο πληθυσμός του λεκανοπεδίου αυξάνεται ραγδαία.,

Οι τρεις παραπάνω λόγοι κατέστησαν την συγκεκριμένη τοποθεσία ιδανική για την εγκατάσταση ενός μεγάλης κλίμακας εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, για τα αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και της εποχής του.
Σήμερα, παρόλο που ο ΑΗΣ Φαλήρου βρίσκεται πια περικυκλωμένος από τον ραγδαία ανεπτυγμένο αστικό ιστό, συνορεύει ωστόσο με σημαντικούς άξονες υπερτοπικού χαρακτήρα όπως οι λεωφόροι Πειραιώς και Κηφισού. Σε συνδυασμό δε με τα υπάρχοντα στοιχεία που αναφέραμε, συντίθεται πλέον ξεκάθαρα η εικόνα ενός χώρου με τεράστιο δυναμικό.
Πιστεύουμε ότι τα ίδια φυσικά στοιχεία και ανθρώπινες υποδομές που ενεργοποίησαν κάποτε την περιοχή, εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορούν εν δυνάμει, ιδωμένα υπό το πρίσμα της σημερινής εποχής να αξιοποιηθούν λειτουργώντας ξανά ως καταλύτες για την αποκατάσταση και την επανενεργοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Εκπέμποντας την αναζωογόνηση του αστικού και πολιτισμικού τοπίου, θα τονώσει την ευρύτερη περιοχή, λειτουργώντας παράλληλα και ως υπερτοπικός πόλος έλξης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s