H εργασία

Στα πλαίσια της εκπόνησης της διπλωματικής μας εργασίας για την σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε μία σειρά από πεδία που μας απασχολούν. Η αποκατάσταση και ανάπλαση υποβαθμισμένων ζωνών της πόλης, είναι αντικείμενο προκλητικό για τους περισσότερους αρχιτέκτονες, όπως είναι και η επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων.
Αναζητώντας σημεία της Αθήνας που να συνδυάζουν τα αντικείμενα αυτά, και παράλληλα να εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, εντοπίσαμε την περιοχή που διασχίζει η υπερυψωμένη λεωφόρος Κηφισού στην διασταύρωση με την οδό Πειραιώς. Εκεί, μας τράβηξαν οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η υπερκατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, η ανοιχτή κοίτη του ποταμού και το γειτονικό κέλυφος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Νέου Φαλήρου.
Οι δύο βασικοί στόχοι της μελέτης μας, είναι
η απόδοση του εντυπωσιακού συγκροτήματος του ΑΗΣ στον κοινό, με μία • χρήση που να του προσδίδει ζωτικότητα και αλληλεπίδραση, όχι την μουσειακή και αποστειρωμένη αντιμετώπιση που συχνά εφαρμόζεται.
Σε συνεργασία με την ομάδα του αρχιτέκτονα/ πολεοδόμου Βασίλη Ζώτου, • επιδιώκουμε την ένταξη της περιοχής μελέτης στην ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης του Κηφισού ως επίμηκες μητροπολιτικό πάρκο της πρωτεύουσας ¹.
Θεωρήσαμε σκόπιμο, προτού προχωρήσουμε , να συμβουλευτούμε ανθρώπους από διάφορους χώρους, ώστε οι επιλογές μας (χρήση, αρχές σχεδιασμού) να ανταποκρίνονται σε μία ρεαλιστική προοπτική για τον χώρο, και ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειες για την ανάδειξη του χώρου και της περιοχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Διπλωματική εργασία στον ΑΗΣ Νέου Φαλήρου για τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Αρέσει σε %d bloggers: